Butterei Pur Natur: een unieke Belgische speler in de échte karneboter

Butterei PurNatur

In oktober 2013 nam NV Pur Natur alle handelsactiviteiten van Butterei Büllingen over onder de naam van butterei Pur Natur. Hiermee behoort Pur Natur tot één van de laatste bedrijven die karnemelk produceren in Europa en is het bedrijf een unieke Belgische speler in de échte karneboter, vanzelfsprekend geproduceerd op traditionele wijze in karntonnen.


Pur Natur kwaliteit

Butterei Pur Natur kwaliteit

Butterei Pur Natur streeft ernaar om voor klant en consument steeds lekkere kwaliteitsproducten te produceren en te commercialiseren, die uiteraard aan de wettelijke vereisten voldoen en dit met bijzondere aandacht voor de biologische principes. Naast het gebruik van uitstekende grondstoffen, gaat het ook om een verbintenis, een positief gevoel, met als doel het verwezenlijken van producten die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm.

Verder lezen


Het productieproces

De vers binnengekomen room wordt onmiddellijk gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën te vernietigen. Nadien begint een rijpingsproces dat 24 of 48 uren duurt. Dankzij dit proces wordt de juiste zuurtegraad bereikt. Na deze traditionele rijping wordt de boter dagelijks vers gekarnd in authentieke karntonnen – uniek in de Benelux! – precies zoals onze voorouders dit deden, maar dan tien keer groter. Door het karnen verkrijgt men karneboter en karnemelk.

Lees meer over het productieproces


De butterei geschiedenis gaat terug tot in de jaren 1899

Begin 1899 werd in Büllingen een belangrijke melkerij opgericht die bestond uit 224 leden. In 1950 werd, dankzij het initiatief van boeren uit de streek, de Coöperatieve Melkerij van Büllingen-St Vith geboren. Sinds 1996 heeft de butterei het label 'Appellation d'Origine Protégée (AOP)', 'Beurre d'Ardenne' en behoort daardoor tot één van de drie Europese maatschappijen in het bezit van een oorsprongscertificaat.

De geschiedenis verder lezen